Nieuws van Sell (-leden)

Let op de nieuwe privacywet komt eraan

19 april 2018
www.selldelangstraat.nl
Wat betekent de nieuwe privacwet voor ondernemers? Hieronder kun je daarover in het kort lezen waar het om gaat. Deze informatie is van de Kamer van Koophandel. Op de site van de KvK kun je meer informatie vinden. 

Dit moeten ondernemers weten over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Ondernemers moeten op 25 mei 2018 klaar zijn voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Niet voldoen aan deze nieuwe privacywetgeving kan een fikse boete opleveren met sancties tot 20 miljoen euro of 4% van uw wereldwijde omzet. U krijgt er al mee te maken door het uitsturen van een factuur of nieuwsbrief.

Wat is de AVG?
De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is de nieuwe privacywetgeving, die op 25 mei 2018 de huidige privacywetgeving vervangt. Privacyrechten van klanten of gebruikers worden er mee versterkt en uitgebreid. De Europese Unie kent hiermee één privacywet; de huidige Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt dan niet meer. Internationaal staat de AVG bekend als General Data Protection Regulation (GDPR).

Voor wie is de AVG?
Deze Europese privacywetgeving is er voor alle bedrijven en organisaties die persoonsgegevens vastleggen van klanten, personeel of andere personen uit de EU. Vrijwel alle ondernemers krijgen ermee te maken, ook zzp'ers en klein mkb. Door het versturen van een offerte, factuur of (digitale) nieuwsbrief. Of het bijhouden van afspraken met klanten, contactgegevens van klanten (zoals adres, e-mailadres of telefoonnummers) of personeelsinformatie.
Ook stichtingen en verenigingen en internationale bedrijven die zaken doen met de EU moeten zich houden aan de AVG.

Wat moet ik als ondernemer met de AVG?
Door de AVG heeft u verantwoordingsplicht. U moet kunnen aantonen dat u de juiste organisatorische en technische maatregelen heeft genomen om aan de AVG te voldoen. En u moet kunnen bewijzen dat u geldige toestemming heeft gekregen voor het verwerken van persoonsgegevens. Voorbeelden hoe u dit moet doen, kunnen we u helaas nog niet geven.

Wat moet ik als ondernemer regelen of doen om aan de AVG te voldoen?
Bereid uw bedrijf goed en tijdig voor op de AVG. De Autoriteit Persoonsgegevens houdt in Nederland toezicht op naleving van de AVG. Ter voorbereiding op de nieuwe wet zijn 10 stappen opgezet. Zie hiervoor de website van de Kamer van Koophandel.
 

 

NIEUWSARCHIEF

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
07-02-2019 LEES MEER
 
 
 
 
 
 
 
07-01-2019 LEES MEER
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven