Nieuws van Sell (-leden)

Nieuw schoenenmuseum in Waalwijk opent in 2021

08 juni 2018
www.selldelangstraat.nl
Brabants Dagblad, Sylvia van de Ven 
Liefhebbers van schoenen moeten nog even geduld hebben. Het nieuwe schoenenmuseum in Waalwijk opent niet in 2020 maar in 2021. Nog deze maand worden acht werkgroepen in het leven geroepen. Inwoners, ondernemers en bijvoorbeeld culturele instellingen worden gevraagd het nieuwe museum mede te ontwikkelen. 

 


Het nieuwe bestuur, dat na het faillissement van SLEM, door de rechtbank is benoemd, heeft alles op een rij gezet en gaat vol vertrouwen door met het museumplan, zegt bestuurslid Harrie de Werd. ,,Maar het is een complexe situatie en we willen hier goed over nadenken."

Het nieuwe bestuur van het schoenenmuseum, bestaande uit Jolande Otten uit Eindhoven, Harrie de Werd uit Drunen en Margo Strik uit Tilburg, gaat dat niet alleen doen. Nog deze maand worden acht werkgroepen in het leven geroepen. Inwoners, ondernemers en bijvoorbeeld culturele instellingen worden gevraagd het nieuwe museum mede te ontwikkelen. 

Ambacht

De werkgroepen gaan aan de slag met onderwerpen als inrichting, educatie, exploitatie en design. De Werd: ,,Er is een groep die aan de slag gaat met de bouw, de vergunningen. Maar er is ook een groep die zich richt op het oude ambacht. Wat zijn de verhalen die zeker moeten worden verteld in het museum en hoe kunnen we die het beste verbeelden?"Jan Abrahamse, projectleider namens de gemeente: ,,De werkgroepen krijgen een van te voren geformuleerde opdracht. We verwachten eind september concrete resultaten."

In oktober staat het museum op de agenda van de gemeenteraad. Dan wordt besloten over de voortgang en de financiën van het project. Het nieuwe museum, dat is gepland in het voormalige gemeentehuis, gaat 9,9 miljoen euro kosten en daarna 900.000 euro subsidie per jaar. De helft daarvan krijgt de gemeente via huur weer terug. Met name de oppositie toonde zich begin dit jaar huiverig voor de financiële onderbouwing van het museumplan. De partijen spraken over 'natte vingerwerk'. 

Vertrouwen

Harrie de Werd, van huis uit econoom, zegt kritisch naar de financiële onderbouwing te hebben gekeken. ,,Ik heb vertrouwen in de aannames die zijn gedaan." Het bestuur heeft ook zijn licht opgestoken bij andere musea. 12,50 euro voor een kaartje, is niet te duur, vindt De Werd. ,,Je moet niet alleen kijken naar wat het kost, maar ook naar wat je er voor krijgt." 

12,50 euro voor een kaartje, is niet te duur. Je moet niet alleen kijken naar wat het kost, maar ook naar wat je er voor krijgt."

Harrie de Werd

Ook 35.000 bezoekers per jaar, vindt de Drunenaar geen gekke inschatting. ,,Bovendien krijgen we ook subsidie en is er in het financiële plaatje geen rekening gehouden met inkomsten van derden." Er is straks bijvoorbeeld ook ruimte voor ondernemers om activiteiten te organiseren  in het museum.

Architect

Als alles volgens planning verloopt, wordt in september de keuze gemaakt voor een architect. In februari 2020 moet worden gestart met de bouw. Een jaar kan het museum dan open. 


 

NIEUWSARCHIEF

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
07-02-2019 LEES MEER
 
 
 
 
 
 
 
07-01-2019 LEES MEER
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven