Nieuws van Sell (-leden)

'Opbouwen van nieuw museum kost tijd'

26 juni 2018
www.selldelangstraat.nl
De nieuwe bestuursleden van het schoenenmuseum in Waalwijk twijfelden geen moment toen ze werden gevraagd. ,,Een museum opbouwen, er is niets leukers."
 

Brabants Dagblad 23 juni 2018, Sylvia van de Ven

Weg met die uitgedroogde leren gordijnen, ramen lappen en open die deur. Het nieuwe schoenenmuseum mag dan pas in februari 2021 klaar zijn, het bestuur wil het gebouw nú al terug geven aan de bevolking.
Jolande Otten, Margo Strik en Harrie de Werd, na het faillissement van SLEM door de rechter benoemd als het nieuwe bestuur van het Waalwijkse schoenenmuseum, zijn duidelijk. Ze gaan dit sámen met de Waalwijkers doen, de inwoners, bedrijven en vrijwilligers. Het gebouw aan het Raadhuisplein waar over een kleine drie jaar het nieuwe schoenenmuseum moet openen, is vanaf nu het hoofdkwartier.
Deze maand nog starten acht werkgroepen die aan de slag gaan met onderwerpen als inrichting, bouw, educatie, exploitatie en design. Maar ook een groep die zich richt op het oude ambacht. Wat zijn de verhalen die straks in het nieuwe museum zeker verteld moeten worden? Het bestuur ziet die samenwerking als dé kracht van het nieuwe museum.
Strik: ,,Deze hele omgeving ademt schoenen. Vroeger, maar nu nog steeds. En dat is bijzonder. Daar moeten we gebruik van maken."
Het nieuwe bestuur is vol enthousiasme in het avontuur gestapt. ,,Wat is er leuker dan iets opbouwen vanaf de bodem?"

Prachtkans

Otten is een museummens, was directeur van verschillende musea en werkt voor de stichting Onterfd Goed. Strik volgde een modeopleiding , komt, net als econoom De Werd, uit een schoenenfamilie en heeft een brede expertise op het gebied van culturele en cultuurhistorische ontwikkelingen. Het thema van het museum spreekt aan, de combinatie met de regio vinden ze bijzonder. ,,En dan dit budget", zegt Strik. ,,Tien miljoen voor het gebouw en daarnaast negen ton per jaar voor de exploitatie. Het is prachtkans."
Het nieuwe schoenenmuseum moet een familiemuseum worden, zo besloot de gemeenteraad. Het bestuur kan zich vinden in dit concept. Ook in de financiële onderbouwing heeft het bestuur vertrouwen. In de plannen wordt rekening gehouden met 35.000 bezoekers per jaar. Voor de entreeprijs is 12,50 euro bedacht.
De Werd: ,,Er is gerekend met reële cijfers. Bovendien is er in de exploitatie nog geen rekening gehouden met extra inkomsten."
In het museum komen ruimtes die kunnen worden gehuurd. ,,Als we inwoners en bedrijven kunnen binden aan het museum, als we het samen doen, ontstaat er een soort gezamenlijk eigenaarschap. Als dat lukt, dan krijgt dit concept een uitzonderlijke stabiele basis."
Hoe het nieuwe museum eruit komt te zien, is nog niet duidelijk. ,,Natuurlijk, er zijn plaatjes, er is een concept. Maar we zetten nu eerst op een rij wat we willen. Hoe het er straks uit ziet, komt later wel."
Het bestuur neemt de tijd. Het museum gaat niet in 2020, maar in 2021 open. ,,Mensen vinden misschien dat het lang duurt", zegt Otten. ,,Maar een compleet nieuw museum ontwikkelen in drie jaar tijd is echt heel kort." Bovendien is de verantwoordelijkheid groot. En één financieel debacle, het faillissement van SLEM, is voldoende. ,,We willen niet dezelfde fouten maken. Bij alles wat we doen of willen, moeten we nadenken: wat betekent dit voor de exploitatie?"

Flexibel

Het bestuur gaat voor een flexibel museum. De Werd: ,,Het moet geen museum zijn waar we vervolgens vijftien jaar niks meer aan kunnen veranderen. De tijd gaat snel, dus als museum moet je mee kunnen veranderen. Want mensen moeten wel blijven terugkomen."
Het oude schoenenmuseum op Zanddonk is nu anderhalf jaar dicht. Tot de opening van het nieuwe museum zou er een overgangsprogramma komen met bijvoorbeeld tentoonstellingen in leegstaande panden in het centrum. ,,We hebben daar uitgebreid over gesproken, maar het kost veel tijd en geld en levert eigenlijk niks op. We willen een website maken waarop mensen de ontwikkeling van het museum kunnen volgen. We willen kwaliteit neerzetten dus steken liever daar onze energie in."


 

 FOTO TINKER IMAGINEERS

 

NIEUWSARCHIEF

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
07-02-2019 LEES MEER
 
 
 
 
 
 
 
07-01-2019 LEES MEER
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven