Nieuws van Sell (-leden)

Drunense dealer versus Amerikaanse schoenen gigant.

11 augustus 2018
www.selldelangstraat.nl
Ron Janssen doet vanuit Drunen succesvol in sportschoenen, tot de Amerikaanse fabrikant hem ervan beschuldigt in nepspullen te doen. En ook nog eens onderdeel uit te maken van de maffia in deze sector. Na negen jaar wordt hij half juli 2018 vrijgesproken. Voorlopig.
Lekkere handel. Had Converse in het geheel geen punt? 

Een week na het voor hem glorieuze verdict van de Bredase rechtbank struikelt Ron Janssen in zijn enthousiasme bijna over de alinea's die hij de verslaggever oplepelt om het bizarre conflict met de Amerikaanse schoenengigant Converse uit te leggen. "Het is best bijzonder om na negen jaar vechten aan het langste eind te trekken. Ik heb heel vaak gedacht dat we het niet zouden redden. Elke keer kwam Converse met iets anders. Moesten we weer accountants inhuren, advocaten, op reis gaan, specialisten aan het werk zetten. Een merk wint altijd. Iedereen die door Converse is aangepakt, is kapotgemaakt."

Ron Janssen is een frisse vent van 54, met een fit lijf in een casual broek, een polootje en gymschoenen. Hij praat gemakkelijk, overtuigend en met een aangename dictie. Hij is getrouwd, met kinderen van 28, 26 en 24, woont in de buurt. We praten bij koffie en een koel glas water in een van de vergaderruimten van zijn verbluffend mooie, tegenwoordig door Mexx gedragen bedrijf in Drunen, langs de snelweg tussen Den Bosch en Waalwijk.

De kwestie is deze: Sporttrading Holland verkocht schoenen van Converse, met name de beroemde All Stars, maar handelde in nepschoenen, volgens de fabrikant. Bovendien werd op grote schaal fraude gepleegd met schoenen die niet voor de Europese markt bestemd waren. Nadat dit negen jaar geleden door Converse werd vervat in een rechtszaak, was het snel gedaan met Sporttrading Holland. Een jaar later was het bedrijf failliet.

Er volgde wel een doorstart en Janssen breidde vervolgens ook weer vrolijk uit. Hij kreeg het merk Mexx in handen en is nu, anno 2018, opnieuw eigenaar van een bloeiend bedrijf. De rechtszaak met Converse liep en loopt echter gewoon door. Een maand geleden leek er dus een doorbraak tot stand gekomen: de Bredase rechtbank bepaalde dat het beslag dat Converse in 2009 op Sporttrading had gelegd onrechtmatig was. Dus moeten de Amerikanen betalen voor het faillissement dat er het gevolg van was.

Anderhalve week later is de stemming alweer gedraaid, want de rechtbank in Den Bosch gaf Converse vrijdag 20 juli nog eens toestemming beslag te leggen op de partij schoenen waar het in 2009 om draaide. Janssen: "Het is spierballenvertoon. We beginnen dus weer van voren af aan. Nu moeten wij weer een kort geding aanspannen om dat beslag ongedaan te maken. Dit is typisch een geval van lange adem, diepe zakken."

"Europa werd overspoeld met Converse-schoenen, maar het waren hun eigen schoenen. Ik leg het je uit. Converse deelt contracten uit, per land, en dat zijn wurgcontracten met zware minimumafnameverplichtingen. Maar de marges zijn groot, dus ruikt een distributeur toch wel kansen. Die in Hongarije kocht dan bijvoorbeeld twee of drie miljoen paar schoenen, terwijl de markt daar maar goed is voor vijfhonderdduizend schoenen. Die distributeur zei tegen een vriend: 'Deze partij verkoop ik aan Spanje, maar ik mag alleen binnen Hongarije verkopen, dus moet jij er even tussen gaan zitten. Dan voldoe ik aan het contract en jou kan niks worden gemaakt omdat je het vrije verkeer in Europa benut.' Schoenen kosten niet veel, hè. Een Converse-schoen kost maximaal zeven of acht dollar; in de winkel wordt-ie verkocht voor 49 of 59 euro. Wij kochten ze voor iets van twintig euro, daar zit dus nogal wat marge in. Het is lekkere handel."

Converse meende in elk geval fraude te ontdekken.

"Eerst kwam Converse in april 2009 met de beschuldiging dat we namaakgoederen verkochten. We kregen politie en deurwaarders aan de deur: Amerikaanse toestanden. Ze kwamen alles in beslag nemen - ja, met instemming van justitie. Dat houdt in dat ze bij je naar binnen trekken en alles meenemen wat hen goeddunkt."

Ze moeten toch een heel overtuigend verhaal hebben bij de rechter om daarvoor toestemming te krijgen.

"Die heeft gewoon gedacht: het zal wel."

Kom op, een rechter is toch geen joker?

"Dat hebben we hem ook heel kwalijk genomen. De rechter in Breda zegt nu dat die toestemming op valse gronden is verleend. En dat is ook zo. Het resultaat was wel dat er zeventigduizend paar schoenen werden afgevoerd. Overal lieten ze vrachtwagens voorrijden."

Geluk bij een ongeluk: een jaar vóór de inval hadden Ron Janssen en zijn compagnon Ferry Helmer hun bedrijf voor vele, vele miljoenen euro's verkocht. Ze bleven wel ieder voor 12,5 procent eigenaar en werden aangesteld als directeur. "We gingen dus failliet en moesten ons verweren tegen de beschuldiging nepschoenen op de markt te hebben gebracht. We hebben een registeraccountant aangesteld, die onafhankelijk onderzoek heeft gedaan. Die is bij alle leveranciers geweest; dat heeft een fortuin gekost. Hij moest driehonderdduizend paar schoenen verantwoorden. De uitslag was dat het allemaal origineel, Europees goed was."

Niet volgens de rechter.

"Wacht even. Het ging op dat moment nog steeds vooral om namaak. Wij hebben toen een geweldige zet gedaan, naar een idee van Jack Linssen, onze advocaat uit Tilburg. Hij zei: 'Ga overal schoenen kopen!' Dat hebben we gedaan, in allerlei winkels. Bonnen erbij. Tijdens het kort geding kwam Converse met een verklaring van Leo Chang uit Hongkong, een specialist die echte All Stars van nepschoenen kon onderscheiden. Chang had al onze schoenen als nep bestempeld. Hij zag het bijvoorbeeld alleen al aan het tonglabel. Dat zat namelijk wereldwijd bij alle All Stars op precies 6,9 millimeter van de bovenkant van de tong. Omdat wij overal schoenen hadden gekocht, konden we aantonen dat het tonglabel wel degelijk enorm veel afwijkingen vertoonde."

Het blijft curieus: Converse ziet jullie als een criminele organisatie, jullie zelf zeggen dat je nooit een vlieg kwaad hebt gedaan.

"Nee, ik heb ook nooit iets met namaakschoenen te maken gehad. We zijn wel een keer beschuldigd van valse Björn Borg-spullen. Ik weet niet of het zo was, maar we konden in elk geval niet bewijzen dat het geen valse spullen waren. Documenten bleken vals te zijn. Die zaak hebben we geschikt. En we hebben het eens gehad met een partij T-shirts van Tommy Hilfiger, twintigduizend stuks. De notariële verklaring bleek niet te kloppen. Die partij is afgevoerd, terwijl ik zeker weet dat het geen fake was. Een T-shirt kost twee euro, maximaal 2,50. We hadden die T-shirts voor een tientje ingekocht, marktconform. Ze worden verkocht voor 49 euro. Veel? Jouw bril kost minder dan een tientje en je betaalt er tweehonderd euro voor. Opticiens zitten in de beste business die er is!"

Een spannend moment in de zaak met Converse is de vraag van de rechter of de fabrikant kan bewijzen dat Sporttrading valse All Stars heeft verhandeld. Dat blijkt niet mogelijk. Converse scoort wel met het ontrafelen van de werkwijze van 'de organisatie' die schoenen vanuit Hongarije aan Spanje levert. Tegelijkertijd worden nepschoenen Europa binnengevoerd, in Zaandam bij Alpi opgeslagen, waarna valse documenten worden vervaardigd, zodat echte en valse All Stars in de goederenstromen terechtkomen. Alpi vervoert voor derden en levert op die manier ook aan Sporttrading. De Bredase rechter oordeelt op 4 september 2013 echter al dat Sporttrading niet op de hoogte hoefde te zijn van deze fraude. Janssen: "Op zeker moment liet Converse de beschuldiging van namaak los en richtten ze zich op de stelling dat wij niet-Europees goed verhandelden."

Je had het na de uitspraak van de Bredase rechtbank van medio juli over honderd miljoen die het Converse ging kosten. Waar gaan die straks eventueel naar toe?

"Naar de boedel. Als je dan alle debiteuren betaalt, is er geen faillissement meer. Honderd miljoen zal trouwens overdreven zijn; het zal wel gaan om tientallen miljoenen. Er gaat ook wel iets naar mij en Ferry, want wij hebben leningen verstrekt."

Bron: BD, TEKST HENRI VAN DER STEEN L FOTO'S MARC BOLSIUS 

 

NIEUWSARCHIEF

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
07-02-2019 LEES MEER
 
 
 
 
 
 
 
07-01-2019 LEES MEER
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven