Nieuws van Sell (-leden)

Loints bestaat 100 jaar!

06 oktober 2018
www.selldelangstraat.nl

Nu al vijf generaties Klijsen maakt 'soepele schoenen' 

Met het aantreden van de vijfde generatie Klijsen in de directie vierde Loints of Holland vrijdag het 100-jarig bestaan. Maar de comfortschoenen uit Sprang-Capelle worden al jaren in Hongarije gemaakt
Schoenen moeten tegen een stootje kunnen, lekker zitten en er ook nog eens leuk uit zien. Of zoals ze bij Klijsen zeggen: kwaliteit, comfort en aantrekkelijk van vorm. ,,Onze schoenen liggen in meer dan twintig landen in de etalage. We exporteren binnen Europa, maar ook naar Amerika, Australië en Taiwan."

Zo worden wereldwijd onder de merknaam Loints of Holland vanuit de thuisbasis Sprang-Capelle de 'soepele schoenen' verkocht. Op de bureaus ligt de brochure met de nieuwe collectie voor lente en zomer 2019 alweer klaar. De natuur diende als inspiratiebron voor de komende dames- en herenschoenen. ,,Duurzaam is voor ons geen modewoord. We hebben een lange traditie van verantwoord produceren met respect voor het milieu én voor onze medewerkers."

 


Vijfde generatie

Het succesvolle familiebedrijf vierde vrijdagmiddag het 100-jarig bestaan. Tijdens die feestelijke bijeenkomst traden Johan en Ronald Klijsen toe tot het management van het schoenenconcern. Ze zijn de vijfde generatie sinds grondlegger Kees Klijsen in 1918 als zelfstandig maatschoenmaker begon. Zoals velen in 'de Ketsheuvel' had hij in een schuurtje achter het huis zijn werkplaats.

,,Het gezin woonde toen op den Horst, vlakbij de molen. Tien jaar later zijn ze naar de Gasthuisstraat verhuisd, waar twee huizen en een nieuwe schoenfabriek werden gebouwd", vertelt de vierde generatie, Erik Klijsen en Vincent Kriek. Van 1950 tot 1970 groeit en bloeit het bedrijf, dat als KaDé de markt verovert met gemakschoenen voor dames. Om ook internationaal te gaan, wordt de merknaam Loints ingevoerd, genoemd naar het riviertje dat bij Waalwijk loopt. Het zuivere water van dat stroompje werd door de lederindustrie van de Langstraat dankbaar gebruikt.
 

Een blik in de oude fabriek van Loints aan de Gasthuisstraat. © Loints of Holland

Geen voering

De firma Klijsen heeft voor de productie van de meeste schoenmodellen een eigen maakwijze ontwikkeld. ,,Doordat we dik Europees kwaliteitsleder gebruiken, is geen voering meer nodig. Dit spaart leer, lijm en arbeid. Onze schoenen zijn herkenbaar door hun eenvoud en pure karakter, maar tegelijk onderscheidend door de eigenzinnige vormgeving."

Vanaf 1980 zit het bedrijf aan de Amerikastraat, totdat eind '98 het huidige pand aan de Tinus v.d. Sijdestraat in Sprang-Capelle wordt betrokken. ,,Een fabriek gebouwd voor de toekomst en toch zijn we al na drie jaar gestopt. Niet vanuit kostenoverwegingen, maar omdat we hier geen personeel meer konden krijgen. Vanaf 2001 worden onze schoenen gemaakt in Hongarije. Daar hebben we onze eigen vestiging met zo'n honderd mensen in dienst."

Jaarlijks worden ongeveer 85.000 paar handgemaakte Loints of Holland geproduceerd. Daarvan loopt slechts 15 procent in Nederland rond. De rest is export, met Duitsland als grootste afnemer. De winkelprijs ligt tussen de 100 en 200 euro. ,,Onze klanten zijn veelal bewuste consumenten die iets bijzonders willen, dat ook zeer degelijk is en perfect loopcomfort biedt."


Bron BD, Nico Snels 

 

NIEUWSARCHIEF

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
07-02-2019 LEES MEER
 
 
 
 
 
 
 
07-01-2019 LEES MEER
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven