Nieuws van Sell (-leden)

Schoenen museum verhalen

11 oktober 2018
www.selldelangstraat.nl

Op zoek naar geheim van de schoen

Schoenen en de rijke geschiedenis van De Langstraat leveren bijzondere verhalen en anekdotes op. Ze dienen als inspiratie voor het nieuwe schoenenmuseum in Waalwijk. Het bureau Tinker Imagineers ziet kansen om een breed publiek aan te spreken.

 


Het is nogal een pittige opdracht. Ontwikkel een schoenenmuseum, waar bezoekers van heinde en verre naar toekomen. Ze moeten bereid zijn 12,50 euro neer te leggen voor een kaartje en het liefst ook weer een keer terugkomen. Het Utrechtse bureau Tinker Imagineers mag zich creatief uitleven om die missie te laten slagen.

Aan ideeën ontbreekt het in ieder geval niet. Samen met inwoners, ondernemers, medewerkers van het voormalige museum en (historische) verenigingen is gezocht naar bijzondere verhalen. En de voorlopige oogst van de werkgroepen is flink.

Nu is het tijd voor de volgende stap. Wat is de rode draad? En hoe laat je bezoekers deze wonderbaarlijke wereld van de schoen ontdekken? Tinker Imagineers heeft een eerste schets voor het Waalwijkse schoenenmuseum gemaakt. Bij het Utrechtse bureau weten ze veel van het ontwikkelen van bijzondere musea in binnen- en buitenland. Die kennis gold tot voor kort zeker niet voor de schoenhistorie van De Langstraat. ,,We hebben ons laten verrassen", stelt Stan Boshouwers van Tinker Imagineers. ,,Dat zal straks bij de toekomstige bezoekers ook moeten."

De bezoeker moet in ieder geval de 'heftige' geschiedenis van De Langstraat leren kennen. Het schrijnende contrast tussen rijk en arm, de opkomst en teloorgang van de schoenindustrie: volgens Boshouwers spreekt zo'n verhaal een breed publiek aan. Met historische beeldmateriaal, portretten van markante mensen, film en foto's, moet dat verleden tot leven worden gewekt. ,,We willen vooral de levensverhalen van echte personen gebruiken. En die zijn er genoeg." Bezoekers kunnen ook een kijkje nemen in de werkplaats, of de tijdmachine zoals Tinker het noemt. ,,Het wordt een magische wereld, waarin apparaten tot leven komen."

Het bureau maakt daarbij gebruik van grafische middelen, animaties, films, interacties, geluid en video-mapping. Er zijn instrumenten te zien, die ooit voor een doorbraak zorgden: van machines uit de jaren dertig tot de meest moderne gereedschappen. En wie wil, kan zelf ook zijn slimheid en vingervlugheid testen op enkele apparaten.

Een andere blikvanger is de 'Schoenenhemel.' Daar zijn de meeste uitzinnige schoenontwerpen te zien, maar ook een rijke collectie affiches en reclameborden. Verder wordt het een toonzaal met 'eilanden' rond bepaalde thema's: van hakken, modefratsen, rituelen tot gezagsdragers. ,,We laten de grote verschillen zien. Neem de Reus van Rotterdam met schoenmaat 62 tegenover de Gouden Lotusschoenen van een Chinese vrouw die slechts 7,5 centimer groot waren."

Het museum van 9,9 miljoen euro moet in 2021 open gaan. Dat lijkt ver weg, maar er is nog veel werk te verzetten. Vanavond buigt de gemeenteraad zich over het plan voor MuseumPlus. Bij voldoende steun wordt verder gewerkt aan een definitief ontwerp. ,,Nieuwe verhalen en materialen blijven welkom."


Bron BD: MICHEL KOSTER

 

NIEUWSARCHIEF

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
07-02-2019 LEES MEER
 
 
 
 
 
 
 
07-01-2019 LEES MEER
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven