Nieuws van Sell (-leden)

Ingezonden brief in BD

24 oktober 2018
www.selldelangstraat.nl
Wat is er aan de hand met failliet SLEM?

Waalwijk en grote projecten, niet altijd een gelukkige combinatie. Het debacle rond RKC Waalwijk, de mislukte aanbesteding van de insteekhaven, het faillissement van schoenen en lederstichting SLEM. Miljoenen euro's zijn in het afvoerputje gelopen, euro's waar onze inwoners niets van terugzien.

De kosten van het faillissement van SLEM werden vorig jaar geraamd op 265.000 euro. In het slechtste geval zou het 400.000 euro zijn. Het werd ruim 630.000 euro. Reden genoeg om daar kritisch over te zijn. Wát is er is misgegaan bij SLEM?

Een van de belangrijkste taken van de gemeenteraad is het controleren van het college. Om dit uit te voeren moeten burgemeester en wethouders alle belangrijke informatie op tafel leggen, maar de gemeenteraad kan zelf ook onderzoeken hoe zaken gelopen zijn. PvdA, D'66, SGP en ChristenUnie stelden daarom tijdens de laatste raadsvergadering voor om de gang van zaken rond het faillissement van het SLEM te onderzoeken. Dat is belangrijk. De gemeente wil een nieuw museum, maar de gemeenteraad wil niet opnieuw geconfronteerd worden met tegenvallers.

Er is veel onduidelijk over het reilen en zeilen van SLEM, voor en na het faillissement. Er zijn veel vragen. Zowel SLEM als gemeente zullen fouten hebben gemaakt en daar moeten we van leren. Want los van politieke opvattingen is het de taak van de raad om onze inwoners klip en klaar uit te kunnen leggen hoe zaken hebben kunnen lopen. Het gaat uiteindelijk om geld van onze inwoners.

Wethouder John van den Hoven (Lokaal Belang) is verantwoordelijk voor de afwikkeling van het faillissement. Omdat hij pas sinds eind mei wethouder is, kan niemand hem iets aanrekenen. Hij heeft de klus van zijn voorgangers overgenomen. Toch haalde hij tijdens de vergadering alles uit de kast om het voorstel voor een onderzoek van tafel te krijgen. De wethouder wil met een 'positieve flow' werken aan het nieuwe museum. Merkwaardig, want juist door de gemeente is een zweem van twijfel ontstaan in Waalwijk. En wanneer je geen onderzoek wilt, wek je als wethouder juist de indruk dat er toch iets te verbergen valt.

De opstelling van de coalitiepartijen is op zijn minst vreemd te noemen. Tijdens de vergadering gaven alle coalitiepartijen aan vraagtekens te hebben over de afwikkeling van het faillissement. Zij wilden ons voorstel aangepast zien. Een onderzoek, maar dan nadat het faillissement van SLEM door de curator was afgerond. Wij, als oppositiepartijen pasten ons voorstel aan, maar uiteindelijk stemden de coalitiepartijen toch tegen. Bij ons leeft nu de vraag: is er vanuit de Waalwijkse coalitie nog wel controle op het doen en laten van het college? Want dat is toch de basis van de lokale democratie.

Dit krijgt ongetwijfeld een vervolg.

Richard Tiemstra (SGP), Jan van Groos (ChristenUnie), Luuk Ottens (PvdA).

Waalwijk. 

NIEUWSARCHIEF

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
07-02-2019 LEES MEER
 
 
 
 
 
 
 
07-01-2019 LEES MEER
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven