Nieuws van Sell (-leden)

Schetsontwerp museum met een levendig plein

23 maart 2019
www.selldelangstraat.nl
Het nieuwe schoenenmuseum in Waalwijk is een bijzondere klus voor Civic Architects. Het moet een levendige ontmoetingsplek worden in een bijzondere historische omgeving. Vooral het binnenplein is een blikvanger.

Het toekomstige schoenenmuseum moet een bijzonder geheel gaan vormen met de historische architectuur van Alexander Kropholler aan het Raadhuisplein. Belangrijke blikvanger wordt het nieuwe overdekte binnenplein (het atrium) in het museum. De bezoekers moeten al snel zien dat er iets te beleven valt.

Het schoenenmuseum dat in 2021 de deuren moet openen, krijgt steeds meer vorm. Donderdagavond presenteerde architectenbureau Civic Arcitects het schetsontwerp van het gebouw aan de Waalwijkse gemeenteraad. ,,Het is belangrijk dat er veel bedrijvigheid in en rond het museum is, dat het gebouw echt leeft", aldus Ingrid van der Heijden van Civic Architects.

Geen kleine jongen
Het Amsterdamse bureau is geen kleine jongen in de architectenwereld. Het ontwerpt veel publieke gebouwen in binnen- en buitenland, zo was het bijvoorbeeld betrokken bij de LocHal (met bibliotheek) in Tilburg, het Buchmesse-paviljoen in Frankfurt en Centraal Station in Amsterdam.
,,Deze klus in Waalwijk is ook heel bijzonder", stelt Van der Heijden. Het museum sluit volgens haar aan op een zeer belangrijk werk van architect Alexander Kropholler: het Raadhuis Ensemble. Door de museumplannen moeten ook de historische galerij, oude politiebureau en kiosk weer beter tot hun recht komen.

Het Raadhuisplein wordt letterlijk doorgetrokken tot in het gebouw. Zo ontstaat een binnenplein waar van alles te doen is, met daarbij bijvoorbeeld een lab, café en winkel. Dit atrium met een bijzondere overkapping komt op de plek waar nu nog de binnentuin is. Er moeten allerlei activiteiten gehouden kunnen worden. Van modeshows tot kleine optredens. ,,Bezoekers moeten dingen tegenkomen, die ze niet hadden verwacht."

Verhaal
In het gebouw is uiteraard veel ruimte gepland voor bijvoorbeeld de grote collectie bijzondere schoenen, machines, gereedschappen, andere materialen, bibliotheek en Kennislab. Op een interactieve manier wordt het verhaal van de schoenen en de Langstraat verteld.
,,Het is heel belangrijk dat het gebouw veel gebruikt wordt", aldus Van der Heijden. ,,Daarom moeten er verspreid door het gebouw ook multifunctionele ruimtes komen, die bijvoorbeeld door bedrijven of scholen gebruikt kunnen worden voor bijeenkomsten of demonstraties."

Inrichting
De komende tijd wordt verder gewerkt aan een definitief ontwerp voor het museum, met daarbij ook speciale aandacht voor de inrichting van het gebouw.
De museumplannen kennen een moeizame voorgeschiedenis met forse vertragingen en flinke financiële tegenvallers. Maar nu verloopt volgens de gemeente wel alles volgens plan. Het werk ligt op schema.

En het ziet het er naar uit dat het schoenenmuseum inderdaad voor 9,9 miljoen euro gerealiseerd kan worden, zoals eerder begroot. Maar echte zekerheid is er pas als de bouw van het museum eind dit jaar aanbesteed wordt.

Bron: BD Michel Koster
Foto: Een impressie van de buitenkant van het museum. © IMPRESSIE CIVIC ARCHITECTS EN DARC STUDIO

 

NIEUWSARCHIEF

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
07-02-2019 LEES MEER
 
 
 
 
 
 
 
07-01-2019 LEES MEER
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven