Nieuws van Sell (-leden)

'Voor 12,50 euro moet je heel wat bieden'

24 januari 2018
Musea in de regio zijn benieuwd naar invulling van het nieuwe schoenenmuseum. De toegangsprijs van 12,50 schept hoge verwachtingen.
 

 

 

Ambities hebben is goed. Het verbaast directeur Peter van Beek van het Biesbosch Museum bij Werkendam niet dat het Schoenenmuseum in Waalwijk door wil groeien naar 35.000 bezoekers. ,,Wij mikten vanaf de heropening in 2015 op flinke groei en met zo'n 65.000 bezoekers zitten we daar nu zelfs ruim boven. Alles valt of staat met wat je te bieden hebt."

Het Biesbosch Museum is de poort van een groot natuurpark, waar veel wandelingen en fietsroutes starten. De helft van de bezoekers combineert museumbezoek met een rondvaart. In Waalwijk zal het vooral van het museum zélf moeten komen. Van Beek is benieuwd naar de plannen. ,,De toegangsprijs is met 12,50 euro behoorlijk, maar dat heeft alles te maken met hoe groot het wordt en hoe lang mensen er kunnen verblijven."

Het is de vraag hoe het Schoenenmuseum ervoor zorgt dat bezoekers niet alleen komen, maar blijven komen. Timo de Rijk, directeur van het Stedelijk museum in Den Bosch, geeft aan dat het laatste juist zo lastig is. ,,Als je in een niche zit, kun je een vaste klantenkring opbouwen. Maar die groep is vaak specifiek en dus klein. Het is de vraag of veel mensen in de auto stappen voor bijzondere schoenen. Met schoenen én leder kun je meer variëren. Wat het Textielmuseum in Tilburg bijvoorbeeld goed deed, is een belevingsmuseum neerzetten op de plek van de vroegere industrie. Ze maken er bijzondere dingen en de machines draaien nog."

De entreeprijs in Waalwijk vindt De Rijk stevig. ,,Als je richting de 10 euro of daarboven gaat, wordt de bezoeker snel kritischer. Dan moet je een volwaardig museum bieden met een dag of ieder geval middagje uit."

Plan voor echt familiemuseum

Het nieuwe schoenenmuseum in het centrum van Waalwijk moet een echt familiemuseum worden. Volgens de plannenmakers: een plek waar je wordt vermaakt. Het museum wordt straks in drie zones verdeeld met drie verschillende thema's; ambacht en techniek, Het verhaal van De Langstraat en mode en trends. Er komt een winkel en café. Ook het bedrijfsleven en het onderwijs worden nauw bij het nieuwe museum betrokken. Morgen is er een discussieavond over het mu-seumplan. In februari beslist de gemeenteraad of het door wil met het concept.


 

NIEUWSARCHIEF

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
07-02-2019 LEES MEER
 
 
 
 
 
 
 
07-01-2019 LEES MEER
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven