Nieuws van Sell (-leden)

Fides in Waalwijk sluit

07 december 2018
www.selldelangstraat.nl
Schoenenwinkel Fides in Waalwijk sluit eind deze maand de deuren. De eigenaren, zussen Marijon en Marina Schipper, stoppen ermee. Met pijn in het hart: ,,We hebben zo vreselijk hard gewerkt. Maar het lukt echt niet meer.”

 

Het vertrek van Fides, de winkel bestaat zo’n 70 jaar, is een flinke aderlating voor Waalwijk. ,,Jammer dat uitgerekend in de schoenenstad een schoenwinkel sluit", reageert Sjaak Koolen, voorzitter van het Centrummanagement. ,,Zeker nu Waalwijk zich wil profileren als centrum van schoenen en leer.” De afgelopen jaren sloten meerdere schoenenwinkels in Waalwijk. Vorig jaar nog Smits Schoenen dat nu alleen nog een winkel in Heusden heeft.

De zussen Schipper gaan door met hun schoenenzaak in Oud-Beijerland. Daar hebben ze dezelfde collectie als bij Fides in Waalwijk en lukt het wel, zegt Marijon Schipper. ,,De branche is lastig en iedereen heeft het moeilijk gehad tijdens de crisis, maar in Waalwijk lukt het niet om op te krabbelen.” Schipper heeft er alles aan gedaan, zegt ze. ,,Ik heb er retailspecialisten naar laten kijken, sociale media-experts. Maar het is trekken aan een dood paard. Het gaat alleen maar achteruit.” Vorig jaar bij het sluiten van Smits Schoenen, wist Schipper het eigenlijk al. ,,Dit gaat mis. Als klanten te weinig keuze hebben, gaan ze in een andere stad winkelen.”

Waalwijk is niet aantrekkelijk genoeg, vindt de onderneemster. ,,De straten zijn heel breed en kaal. Het is te rustig en er is veel leegstand. Bovendien zitten we met onze winkel niet meer in de loop. Voorheen liepen klanten vanaf de parkeerplaats aan de Taxandriaweg via de Hooisteeg naar het centrum. Nu komen bezoekers hier niet meer langs.”

Magazijnuitverkoop
Schipper trok in 2007 al aan de bel bij de gemeente Waalwijk, vertelt ze. ,,Maar er gebeurde niets. Het parkeren was altijd een ramp. We hadden veel klanten van buitenaf, ook uit België, Amsterdam. Dat is enorm terug gelopen.” Schippers heeft zich altijd geërgerd aan magazijnverkopen van collega's op bedrijventerreinen van Waalwijk. ,,Dan stond de politie daar het verkeer te regelen en mochten mensen in de berm parkeren. Je wilt niet weten hoeveel bonnen ik heb gekregen als ik mijn auto even voor de deur parkeerde om dozen uit te laden.” Schipper heeft destijds ook haar concullega's aangesproken. ,,Als je een magazijnuitverkoop wilt, open dan een tijdelijk pop-up store in de stad. Wees solidair met winkeliers in het centrum die een hoge huur betalen. Zorg dat mensen in het centrum komen winkelen.”

Te laat
Inmiddels ligt er wel een centrumvisie voor Waalwijk en zijn er plannen om in 2021 een nieuw schoenenmuseum te openen. Voor de zussen Schipper is het te laat. ,,We hebben medewerkers die hier jaren werken moeten ontslaan. Het is heel pijnlijk om deze maand nog in de winkel te staan.”


Bron: Brabants Dagblad, Syvlia van de Ven
Foto: Schoenenwinkel Fides aan de Grotestraat in Waalwijk gaat eind van de maand dicht. © Fides

 

NIEUWSARCHIEF

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
07-02-2019 LEES MEER
 
 
 
 
 
 
 
07-01-2019 LEES MEER
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven